1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес, 4 ноември, ще се подпише нотификация за акциза на горивата за земеделските производители

Днес, 4 ноември, ще се подпише нотификация за акциза на горивата за земеделските производители

Ще бъде обсъден и текстът за промяна на Закона за акцизите

До края на деня министърът на финансите Симеон Дянков ще подпише нотификация, за да бъде намален акцизът на горивата за земеделските производители. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на пресконференция в БТА по повод връчването на наградата „Агробизнесмен на България” за 2010 г.

Затова са се договорили днес на среща при премиера Бойко Борисов министър Мирослав Найденов и министъра на финансите Симеон Дянков. В срещата са участвали и зърнопроизводители. Министър Найденов съобщи, че в сряда ще бъде обсъден и текстът за промяна на Закона за акцизите. Но от преференцията за цени за горивата ще се възползват само фирмите, които са си платили данъците, подчерта министърът. Той съобщи, че се обмисля това да бъде въведено като задължително изискване и при изплащането на европейските субсидии и държавните помощи.

Министър Найденов съобщи, че приходът от земеделието  в Брутния вътрешен продукт (БВП) е скочил застрашително много. „На земеделието се дължи положителното външнотърговско салдо”, каза министърът. Той бе категоричен, че за развитието на земеделието трябва да има освен модерна техника и добри специалисти. През миналата година само 27 аграрни специалисти са завършили университет, посочи министърът и подчерта, че секторът се нуждае от кадри.

Припомняме ви, че Аgro.bg проведе собствено проучване по темата доколко основателни са исканията на зърнопроизводителите за нотифициране на държавна помощ за връщане на акциза на горивата. 2/3 от гласувалите в анкетата на интернет портала към 1-ви ноември застават категорично зад искането на фермерите.

Вижте видео


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.