1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес изтича крайният срок за деклариране на изгубените животни от болестта син език

Днес изтича крайният срок за деклариране на изгубените животни от болестта син език

Това се отнася за кандидатите по линия на Директните плащания за Кампания 2014

Днес, 2 октомври 2014 г. изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни от болестта син език. За целта те трябва да подадат заявление по образец за форсмажор в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Това се отнася за кандидатите по линия на Директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане. За да получат субсидиите си, те имат задължение да задържат във фермите заявените за субсидиране глави добитък в рамките на 100 дни след приключване на кампанията – от 9 юни до 17 септември. При загуба на животно, стопаните трябваше да го заменят с друго. Изискването е записано в Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане.

Земеделските производители са длъжни да представят доказателствени документи към заявлението за форсмажорни обстоятелства. С тях ще се удостоверява смъртността във фермите, вследствие на епидемията от син език (бележки от екарисажите или протоколи от ветеринарните лекари). Починалите животни задължително трябва да са идентифицирани чрез номера на ушната марка.

Декларирането на изгубените животни е част от мерките в помощ на животновъдите. Мярката има за цел да помогне на земеделските производители, които поради забраната за придвижване на животните, не могат да извършат тяхната замяна.

Всички заявени случаи в ДФ „Земеделие“, свързани с изгубени животни при епидемията от син език, ще бъдат разглеждани като извънредни, форсмажорни обстоятелства. Това означава, че при проверките на място починалите животни няма да бъдат търсени като налични във фермите, а стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на субсидиите за Директни плащания 2014 г.

В помощ на земеделските производители, които декларират форсмажорно обстоятелство за изгубени глави добитък в стадата, Българската агенция по безопасност на храните ще предоставя на фермерите, а при нужда и на Фонда Акт за обезщетение на умрели или убити животни по образец. Документът се издава съгласно Закона за хуманно отношение към животните. В него са вписани всички необходими реквизити, с които стопанинът може да докаже щетите за фермата си. 
      
В Акта са записани трите имена на земеделския стопанин, животновъдния обект с ветеринарен регистрационен номер, ушната марка на засегнатото животно, както и данни от каква болест е умряло.
За стопаните, които вече са подали заявление за броя починали животни, Агенцията по безопасност на храните ще предостави Акта по служебен път на ДФ „Земеделие“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.