1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес приключва приемът на заявления за целеви кредит за закупуване на минерален тор и семена

Днес приключва приемът на заявления за целеви кредит за закупуване на минерален тор и семена

Крайният срок за изплащане на средствата е 19 декември 2016 г.

Днес, 15 ноември приключва приемът на заявления за целеви кредит за закупуване на минерален тор и семена, както и за използването на неокончателно сертифицирани собствени семена за производство на пшеница от реколта 2017. Крайният срок за изплащане на средствата е 19 декември 2016 г.

Лихвата по кредита е в размер на 3%, но не по-малко от референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит. Общият финансов ресурс по целевия кредит е 10 млн. лв. Средствата се предоставят от бюджета на ДФ „Земеделие“ до изчерпване на финансовия ресурс. Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 80 лв./ха за закупуване на минерален тор и 40 лв./ха за закупуване на семена като максималният размер на кредита е 200 000 лв.

Земеделските стопани могат да получат кредит:

- за закупуване на минерален тор след представяне на фактури за закупен минерален тор;

- за закупуване на семена и използването на неокончателно сертифицирани собствени семена като представят фактури за закупени семена и/или складови разписки и искане за изписване на продукцията (при използването на неокончателно сертифицирани собствени семена);

- за закупуване на минерален тор, семена и използването на неокончателно сертифицирани собствени семена след представяне на фактури за закупен минерален тор, за закупени семена и/или складови разписки и искане за изписване на семената за влагане в производството. 

Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да осигури покритие на кредита в размер на 120 процента.

Земеделските стопани са длъжни да застраховат посевите, които са обект на договора за кредит, като застраховката покрива пълния размер на получените средства по договор, както и вещните обезпечения, като стойността на застрахованото имущество следва да е не по-малко от 120 процента от размера на кредита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.