1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 15 ноември фермерите могат да подават документи за продажба на млечните си квоти

До 15 ноември фермерите могат да подават документи за продажба на млечните си квоти

Квотната система е въведена в страните от ЕС като механизъм за постигне на оптимален баланс между търсене и предлагане

До 15 ноември 2010 г. в Областните дирекции на ДФ „Земеделие” - Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) ще се приемат документи за продажба на млечни квоти. Припомняме, че от 1 август за втора поредна година стартира така наречена квотна борса или процедурата за покупко-продажба на индивидуални млечни квоти на фиксирани цени, съгласно Наредба №23.

От 1 до 31 Август 2010 г. ДФ „Земеделие” приемаше документи от млекопроизводителите, които желаят да закупят млечни квоти. Заявените от тях млечни квоти за покупка са:

 •   Млечни квоти за доставка – за общо 4 207 611 кг.
 •   Млечни квоти за директни продажби – за общо 44 000 кг.

Цената за покупка на млечните квоти е фиксирана със Заповед на Министъра на земеделието и храните от 03.08.2010 г. За тази квотна година тя е в размер на 0,15 лв. за килограм.

Формуляри на заявленията за продажба на квоти, които могат да се подават до 15 ноември от млекопроизводителите, може да намерите ТУК, както и във всяка една областна дирекция.

ДФЗ – РА е междинното звено, през което се осъществява покупко – продажбата на индивидуални млечни квоти между производителите на мляко. Целта на процедурата е да осигури на млекопроизводителите, които искат да разширяват дейността си на пазара, допълнително количество квота. Същевременно от квоти се освобождават производителите, които не могат да ги реализират на пазара.

Покупко – продажбата на квоти е част от квотната система. Тя е въведена в страните от Европейския съюз като механизъм, чрез който да се постигне оптимален баланс между търсене и предлагане, както и да се стимулира консумацията на мляко и млечни продукти. Всяка страна членка има разпределена национална квота, от която производителите получават индивидуалните си квоти, разпределени за дадено стопанство. За текущия квотен период националната млечна квота за България е 1 018 651,458 тона. Разпределението на националния резерв се извършва от Министерство на земеделието и храните.

Съществуват два вида индивидуални квоти:

 • Квота за доставки - всяка доставка на мляко от производител на изкупвач;

 • Квота за директни продажби - всяка продажба или предаване на мляко, която се извършва директно от производителя към потребителя.

Всеки отделен производител, в зависимост от нуждите на своето стопанство, може да притежава и двата вида квоти.

 

Етикети квоти, ЕС, ДФЗ-РА
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.