1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 20 май земеделските стопани кандидатстват за Ковид помощта

До 20 май земеделските стопани кандидатстват за Ковид помощта

До 15 юни Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати

От 21 април до 20 май 2022 г. земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ за 2022 г. До 15 юни Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати.

За улеснение на бенефициерите документи за подпомагане ще се приемат в общинските служби по земеделие. Стопаните следва да подават заявленията си по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Те могат да кандидатстват лично или чрез упълномощено лице след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Определеният бюджет за помощта е в размер на 143,5 млн. лв., от които 111,5 млн. лв. са осигурени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и 32 млн. лв. допълнителен ресурс, осигурен с Постановление на Министерския съвет. Размерът на помощта ще бъде утвърден с решение на УС на ДФЗ.

Бюджетът е разпределен в следните направления:
- Едри и дребни преживни животни, пчелни семейства – 79 000 000 лв.;
- Плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз – 64 500 000 лв.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, плодове и зеленчуци, винено грозде, маслодайна роза и ориз. Изисква се те да са пререгистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители за стопанската 2021 - 2022 г., както и да отговарят на определението за микро, малки и средни предприятия, съгласно Приложение І от Регламент (ЕС) 702/2014 и да не са били в затруднение към 31.12.2019 г.

Максималният интензитет на помощта от временната рамка e до 290 000 евро (567 191 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.
За определяне размера на помощта са взети предвид част от разходите, свързани с производство на първична селскостопанска продукция. Помощта се изчислява на база определени ставки по направление и видове животни/култури.

Размерът на помощта за едно животно е, както следва:

• млечни крави под селекционен контрол –184 лв.;
• млечни крави –138 лв.;
• млечни крави в планински райони –120 лв.;
• месодайни крави и/или юници –91 лв.;
• месодайни крави под селекционен контрол –198 лв.;
• биволи –189 лв.;
• овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол –38 лв.;
• овце майки и/или кози майки в планински райони –21 лв.;
• овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) – 21 лв.
jivotni

На подпомагане подлежат животновъди с подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за Кампания 2022, отглеждащи едри и/или дребни преживни животни за установения брой животни след извършените административни и/или проверки на място, включително и след проверката за реализация на продукция по схемите за обвързано подпомагане за животни и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството за Кампания 2021. 

Размерът на помощта за едно пчелно семейство е 13 лв.
Пчеларите, които отглеждат пчелни семейства през 2022 г., ще получат финансиране за брой пчелни семейства, на които е извършен есенен профилактичен преглед през 2021 г.
  

Определените ставки за плодове и зеленчуци, винено грозде, маслодайна роза и ориз са:

• ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини – 1 040 лв./ха;
• сливи и десертно грозде –1 040 лв./ха;
• домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан – 722 лв./ха;
• пипер полски – 1 400 лв./ха;
• за домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, отглеждани в отопляеми оранжерии – 12 233 лв./ха;
• за домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, отглеждани в неотопляеми оранжерии – 5 648 лв./ха ;
• картофи, лук, чесън – 1 065 лв./ха;
• моркови, зеле, дини и пъпеши – 785 лв./ха;
• винено грозде – 200 лв./ха;
• маслодайна роза – 1 250 лв./ха;
• ориз – 200 лв./ха;

В сектор плодове и зеленчуци, винено грозде, маслодайна роза и ориз на финансова подкрепа могат да разчитат земеделски стопани с подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за Кампания 2022, отглеждащи плодове и/или зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, винено грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза и ориз. Кандидатите се подпомагат за установените площи, след извършените административни и/или проверки на място, включително и след проверката за реализация на продукция по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2021.

grozde

Лозарите с винени сортове грозде, производителите на маслодайна роза и ориз кандидатстват с установените площи по култури, след извършените административни и/или проверки на място по Схемата за единно плащане на площ за Кампания 2021. Лозарите трябва да са регистрирани и като гроздопроизводители в Лозарския регистър, поддържан от ИАЛВ, и да имат реализация на поне 30% от количествата, посочени в декларацията за реколта от грозде за 2021 г.

Розопроизводителите трябва да имат актуална регистрация в регистъра на розопроизводителите по Закона за маслодайната роза, изготвен от МЗм.

rozi

Картофопроизводителите трябва да имат регистрация в регистъра на БАБХ за фитосанитарен контрол за 2021 г.

Допустими за подпомагане по схемата са още и земеделски стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, десертно и винено грозде, маслодайна роза и ориз, които през 2021 г. са с унищожени на 100% площи и имат констативен протокол за установяване на щетата.

След приключване на приема на заявления и разпределяне на бюджета по сектори в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с коефициент в съответното направление. При недостиг в рамките на определения ресурс по сектори, се прилага коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки кандидат.

Указанията за прилагане на помощта са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.