1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До юни няма да има обща позиция за пестицидите в ЕС

До юни няма да има обща позиция за пестицидите в ЕС

Това посочва шведският министър Петер Кулгрен в интервю за брюкселска медия

До края на юни, когато приключва шведското европредседателство, земеделските министри от държавите членки няма да са постигнали обща позиция по въпроса с намаляването на пестицидите. Това посочва шведският министър Петер Кулгрен в интервю за брюкселска медия.
Представеното от Комисията предложение има за цел до 2030 година да намали употребата на препаратите наполовина, както е записано и в стратегията „От фермата до трапезата“. В отговор земеделските министри през юни миналата година поискаха Комисията да изготви допълнителна оценка на последствията. С това искане те прекратиха преговорите и спряха целия процес.
В интервюто Кулгрен изтъква, че министрите са дали съгласието си да обсъждат онези части от предложението на Брюксел, които не се отнасят до оценката за последствията. Така до юни Комисията ще получи доклад за напредъка при преговорите. Въпреки това шведският министър не смята, че до края на периода, през който той председателства Аграрния съвет, ще има окончателно споразумение по амбициозните цели, записани в предложението. 
Подобно е мнението и на Аграрната комисия в Европарламента, която също отказва да представи своето становище преди да е получила допълнителна информация. В писмо до председателката на парламента Роберта Мецола шефът на Аграрната комисия Норберт Линс изтъква, че законодателните органи няма да са в състояние да гласуват законопроектите, докато не са получили и анализирали допълнителните данни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.