1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на годината Европейската комисия ще представи своята стратегия за развитието на протеиновите култури

До края на годината Европейската комисия ще представи своята стратегия за развитието на протеиновите култури

В момента на сайта на Комисията тече обществено допитване

До края на годината Европейската комисия ще представи своята стратегия за развитието на протеиновите култури. В момента на сайта на Комисията тече обществено допитване, което събира актуални инициативи, научни проекти и национални мерки за по-доброто снабдяване с тези култури от собствено производство.

Резултатите от допитването ще се използват за изработването на маркетингов анализ, който да покаже нуждите от растителни протеини в отделните сегменти на пазара. Освен това Европейската комисия ще организира и срещи с националните правителства, за да обсъди въпроса.

В Общата селскостопанска политика са предвидени различни мерки за форсиране на производството на протеинови култури в Европейския съюз, сред които например доброволни обвързани плащания, диверсификация на културите и други. С помощта на тези мерки през последните години отглеждането на тези култури в Съюза нарасна, но все още има голям недостиг, особено при соята.

През миналата стопанска година реколтата от соя в Европейския съюз достигна близо 3 милиона тона, при необходими 45 милиона тона, от които да се направят 30 милиона тона шрот, нужни на фуражната индустрия. Това означава, че Общността покрива едва 5 процента от собствените си нужди.

На европейско ниво се обсъжда вариантът биоетанол да се произвежда по-скоро от пшеница, вместо от рапица. Така рапичният шрот ще се ползва в по-голям мащаб за фуражи, макар че протеиновото му съдържание е по-ниско от това на соята. Освен това употребата на пшеница за биогорива би облекчило свръхпредлагането на хлебно зърно и би стабилизирало цените, посочват експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.