1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на юни ЕК ще размрази най-вероятно спрените средства по САПАРД

До края на юни ЕК ще размрази най-вероятно спрените средства по САПАРД

Извършват се проверки на неизрядните проекти

До края на този месец Европейската комисия най-вероятно ще размрази спрените средства по програма САПАРД за България. Това каза пред Агенция „Фокус” зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев, във връзка с неговото изказване днес по-рано за спрените средства на програма САПАРД. Пейчев внесе яснота във връзка с казаното от него днес пред журналисти в рамките на предизборен форум, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България.
„Г-жа Меглена Плугчиева е направила страшно много в рамките на тези няколко месеца, средствата да бъдат отблокирани по най-бързия начин и да пристигнат до нашите бенефициенти. Ние през този период от време, когато проверяваме и последните няколкостотин проекта, не се знае колко ще бъде санкцията, която ще наложим на тези проекти, тъй като всяко едно неизпълнение на даден проект се санкционира и точно тези пари няма да бъдат усвоени, а не че няма да бъдат усвоени и размразени парите, които Брюксел дава на България. т.е. ние с нашите проверки ще извършим санкции на проектите, които са постъпили за изплащане по програма САПАРД.
За тези санкции никой не може да каже дали ще са хиляди, милиони лева или евро. Никой не може да каже точно колко ще бъдат, защото в момента всички тези проекти се проверяват и там, където има нещо некоректно направено – то ще бъде санкционирано. Това няма нищо общо с парите, които Европейският съюз ще освободи за плащане в България – нещо, което очакваме да се случи до края на месеца. А ние ще имаме информация през следващия месец колко ще бъдат парите, които ние ще наложим като санкция по неизрядните проекти”, обясни Димитър Пейчев.
По думите му едва след втората половина на юли ще стане ясно какви санкции ще наложи Агенция САПАРД на неизрядните проекти, тъй като в момента приключват проверките по тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.