1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Докладът на ЕК за новите стратегии е несъстоятелен

Докладът на ЕК за новите стратегии е несъстоятелен

Копа и Коджека с критика към стратегиите

На остра критика подлага Копа и Коджека доклада за въздействието на стратегиите "От фермата до трапезата" и за биоразнообразието, публикуван от Европейската комисия. Според фермерската организация документът е изцяло несъстоятелен.
 
Документът за въздействието на четири от целите на стратегиите не представлява оценка, тъй като някои от тези цели изобщо не се споменават, а използваният модел за оценка е с ограничени възможности и не дава представа за последствията от обсъжданите мерки, коментират от Копа и Коджека. Те очакват стратегиите да доведат до невиждан спад на производството в Европейския съюз и до намаляване на доходите на фермерите. Освен това от там смятат, че спестените чрез стратегиите вредни емисии ще бъдат надхвърлени от продукцията в трети страни, която не подлежи на такива изисквания за устойчивост.
 
Според селскостопанските лобисти "От фермата до трапезата" ще допринесе за все по-слаба конкурентоспособност на европейските фермери спрямо конкуренцията от други държави."  
От Копа и Коджека са недоволни и от факта, че документът се публикува през отпускарския сезон и с минимална предварителна информация. Според Песонен това означава, че Комисията иска да прокара доклада без шум и без обстойна дискусия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.