1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доц. д-р Цвятко Александров представи българския опит с ликвидирането и профилактиката на болестта Заразен нодуларен дерматит на международна конференция

Доц. д-р Цвятко Александров представи българския опит с ликвидирането и профилактиката на болестта Заразен нодуларен дерматит на международна конференция

Снимка:

Българският опит със заболяването е оценен като положителен в световен мащаб

Заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) доц. д-р Цвятко Александров участва в онлайн практическа конференция по въпросите на заболяването Заразен нодуларен дерматит (ЗНД), организирана от Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) с над 140 участници.

Целта на конференцията бе да предостави информация и да отговори на въпроси, възникнали в дейността на ветеринарната служба и практикуващте ветеринарни лекари в Шри Ланка. ЗНД е актуално заболяване в страната и в Азия към днешна дата. Овладяването му сред възприемчивите селскостопански животни в Европа, в България и в Израел, превенцията и ваксинацията бяха във фокуса конференцията.

Българският опит със заболяването е оценен като положителен в световен мащаб, а прилаганите от БАБХ мерки за контрол и надзор на заболяването се дават за пример в сектора на здравеопазване на животните.

В Република България няма установени нови огнища на Заразен нодуларен дерматит от 2016 година. Заболеваемостта на възприемчивите животни в страната се контролира чрез прилагането на Програма за Трансгранични болести у нас, в която най-важният елемент е ежегодната поголовна ваксинация на едрите преживни животни срещу ЗНД. Програмата включва също клинични прегледи и пробовземане при съмнения за заболяването сред възприемчивите животни, контрол на движението на говедата, информираност и обучения на ветеринарните лекари и стопани. 

Най-голяма част от въпросите, които ветеринарните лекари зададоха към доц. д-р Александров бяха по отношение на ваксинацията, като основна мярка за намаляване на огнищата на Заразен нодуларен дерматит.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.