1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Две мидени ферми получиха субсидия от 856 000 лева по ОП „Рибарство”

Две мидени ферми получиха субсидия от 856 000 лева по ОП „Рибарство”

Изплатените средства са по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата”

Изплатените средства са за два проекта по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”.

С проекта си „Дълбока” ООД реализира третия етап по изграждане на подводна ферма за производство на култивирани черноморски миди с площ 2080 кв.м. Субсидията по рибарската програма е за близо 773 100 лв. Първият и втори етап от създаването на фермата са финансирани със средства по програма САПАРД. Мидената нива е разположена в акваторията на Черно море, в местността „Дълбока” от района на Каварна.

Вторият проект, получил финансиране от ДФ „Земеделие”, е на „Блек Сий Мъсълс” ЕООД. Със средства от ОП „Рибарство” бенефициентът създава ферма за изкуствено отглеждане на черна мида. Инвестицията е на мидена ферма „Каваците”. Тя също се намира в акваторията на Черно море край залива „Каваците”, в землището на Созопол. Фермата е с площ 190,430 дка. Полето е с дължина 467,4 м. и широчина 60 метра. Мидената нива съдържа 20 успоредни линии, на разстояние 15 м. една от друга, и пластмасови буйове. Те поддържат на повърхността линиите, фиксирани стационарно за стоманобетонни котви с обем от 1 до 1,5 куб. м. Изплатената сума е близо 82 900 лева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.