1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Джем Йоздемир иска забрана за реклами за нездравословни храни

Джем Йоздемир иска забрана за реклами за нездравословни храни

Mного семейни или спортни предавания се гледат от деца

Рекламите за храни, смятани за нездравословни, да бъдат силно ограничени, настоява германският министър на земеделието Джем Йоздемир. В неговия законопроект е предвидено да бъде забранено рекламирането на продукти, съдържащи голямо количество захар, мазнини или сол, и насочени към детската аудитория. 
 
Забраната ще се отнася както за телевизията, радиото и печатните медии, така и за социалните медии. Втората част от законопроекта се отнася за рекламите, които не са насочени специално към децата. Ако те приканват към консумация на вредни за здравето продукти, излъчването им по телевизията в часовия диапазон между 6 и 23 часа също ще бъде забранено. Йоздемир аргументира предложението си с това, че много семейни или спортни предавания се гледат от деца. 
В коалиционния договор за съставянето на сегашното трипартийно правителство от социалдемократи, зелени и либерали е записано, че няма да се допускат реклами за храни с високо съдържание на захар, мазнини и сол в предавания и медийни формати, предвидени за деца под 14-годишна възраст. Според министъра досегашните доброволни ограничения, предприети от хранителната индустрия, не са дали желания резултат, в резултат на което децата в Германия консумират двойно повече сладкарски изделия и снаксове, отколкото е здравословно. 
От ведомството на Йоздемир изтъкват, че при въпроса кое е здравословно и кое не, ще се ръководят от препоръките на Световната здравна организация. За да няма големи щети за индустрията, Йоздемир предвижда двугодишен преходен период.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.