1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК готви наказателни мерки срещу Германия заради липса на информация по ОСП

ЕК готви наказателни мерки срещу Германия заради липса на информация по ОСП

На 16 юни федералното правителство на Германия обяви, че е публикувало необходимите данни в Интернет

Европейската комисия обяви своето разочарование от липсата на пълна информация за бенефициентите по Общата селскостопанска политика на общността. Според законодателството на ЕС всички страни-членки имат задължение да дадат информация за получателите на средства по ОСП до 30 април. Необходимо е да бъде посочено името на получателя, общината в която живее, както и пълният размер на финансовата помощ.

На 16 юни федералното правителство на Германия обяви, че е публикувало необходимите данни в Интернет. Правителството на Бавария обаче отказва да стори това. При това положение ЕК няма друга възможност и ще стартира наказателна процедура срещу страната.

Действията на Бавария са неприемливи и ще започна процедура по замразяване на средства", коментира Мариан Фишер Боел, комисар по въпросите на селското стопанство в общността. „Това са пари на данъкоплатците и всеки има право да знае как точно се харчат те", допълни още комисарят.

Задълженията на страните от ЕС произтичат от закон, приет през септември 2008 година. Целта на тази мярка е пълната прозрачност при разпределянето на парите на данъкоплатците. Германия също даде своето одобрение за публикуване на информацията за отпуснатите средства по ОСП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.