1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК настоява за повече енергоспестяващи технологии в земеделието

ЕК настоява за повече енергоспестяващи технологии в земеделието

Секторът на храните трябва да се насочи към по-ниско потребление и повече възобновяеми източници

Устойчивото използване на енергия е главен приоритет в новия доклад на Европейската комисия. Секторът на храните трябва да се насочи към по-ниско потребление и повече възобновяеми източници.

Комисията обявява, че европейският сектор на храните - от земеделските стопани до промишлените предприятия, трябва да постави акцент върху система, която използва по-малко енергия и повече възобновяеми източници. Чрез анализ на енергийната консумация за производството на типичната европейска кошница, съставена от 17 хранителни продукта, докладът дава оценка на необходимата за производството на тези стоки енергия. Анализът е установил, че енергията за производство на храни в Съюза възлиза на около 26% от крайното потребление на енергия през 2013 г. Делът на възобновяемата енергия в този микс остава нисък - едва 7%. Хранителната индустрия раита до голяма степен на изкопаемите горива. Докладът призовава производителите на храни да се съсредоточат върху устойчивото потребление на енергия. Програмата за развитие на селските райони също има за цел да улесни предлагането и използването на възобновяеми енергийни източници.

Напредъкът в намаляването на парниковите газове в хранителния сектор е предизвикателство, се посочва още в доклада на Комисията. Докато фермерите и индустрията са направили усилия за подобряване на енергийния си профил, потребителите също могат да изиграят своята роля чрез намаляване на консумацията на месо и редуциране на хранителните отпадъци. Селското стопанство е енергийно най-интензивната фаза на хранителната система, която поглъща близо една трета от общата консумация на енергия във веригата за производство на храни. Вторият най-важен етап от хранителния цикъл е промишлената преработка, която поема 28% от общото потребление. Заедно с логистиката и опаковката, тези три фази са отговорни за почти половината от общото потребление на енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.