1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК не предвижда нарочна мярка за преодоляване на проблема с орловата папрат

ЕК не предвижда нарочна мярка за преодоляване на проблема с орловата папрат

Снимка:

По приблизителни данни заплевените с орлова папрат площи са над 2 000 000 дка

Предложението на Комисията за подпомагане на развитието на селските райони през новия програмен период от 2014 до 2020 г. не предвижда нарочна мярка за преодоляване на проблема с инвазивните видове, като например орловата папрат. Това се посочва в отговор на комисаря по земеделие Дачиан Чолош на въпрос, отправен от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел относно орловата папрат като проблем в естествените ливадни площи в планинските райони, борбата с нея и усвояването на почистените площи.

В обосновката на питането си г-жа Гарбиел изтъква, че естествените ливади и пасища, разположени в предпланинските и планинските райони, имат решаващо значение за изхранването на животните в тези райони. Голяма част от тях са силно заплевени с нежелана храстовидна и плевелна растителност,  включително и опасни растителни видове, един от които е орловата папрат.

„По приблизителни данни заплевените с орлова папрат площи са над 2 000 000 дка, от които 800 000 дка са силно заплевени, като тези площи се увеличават ежегодно с 2%. Безпрецедентното глобално разпространение на орловата папрат представлява голям екологичен и икономически проблем. Той се състои в загуба на земя, която плевелът заема много бързо, превръщайки площите в пустеещи. Вредата от плевела е многостранна. От една страна, той потиска и измества полезния тревостой. От друга страна, той е токсичен за домашните животни, предизвиква редица заболявания по тях, като е потенциално опасен и за хората, които консумират животинска продукция. Държавните ловни стопанства, както и частните стопани, губят хиляди тонове ливадно сено.”, информира в питането си Мария Габриел. Според нея почистването на заплевените ливадни площи ще допринесе за увеличаването на добивите от тях, респективно до рязкото нарастване на производството на месо, мляко, вълна и кожи.

Въпреки че не предвижда специална мярка за справяне с този проблем, Европейска комисия посочва, че в предложението за реформа на ОСП се съдържа мярка, насочена към превантивни действия и възстановяване на горския потенциал, нарушен от природни бедствия, включително вредители и болести. За да бъде това подпомагане допустимо, трябва да се изпълнят специфични условия, определени в предложението.

Настоящата и бъдещата рамка за развитие на селските райони съдържат мерки за подпомагане на доброволни и надхвърлящи законовите задължения практики на земеделие и управление на горите (агроекологични и горскоекологични мерки), насочени към защитата и подобряването на околната среда и свързаните с нея екосистеми. Тези мерки могат да се използват за прилагането на екологосъобразни управленски практики, които, в крайна сметка, ще допринесат да се предотврати разпространението на орловата папрат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.