1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци

ЕК няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци

Снимка:

При неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци и страната ни е заплашена от наказателна процедура. Парламентът прие искането на "Атака" да се удължи забраната за продажба на земя на чужденци до 2020 г. За запазване на мораториума гласуваха "Атака", ГЕРБ и 59 депутати от БСП.

Говорителят по въпросите на вътрешния пазар на ЕК Шантал Хюз заяви за БНР, че се очаква България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 г. Тя припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

"На България бе даден преходен период да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Той изтича на 1 януари и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му", каза Хюз. Тя обаче подчерта, че остава възможността да бъдат приети допълнителни закони и правила. Може да има забрана за купуване на земеделска земя, но тя трябва да е в точно определени случаи, например, когато има силно съмнение за възможна спекулация, поясни Хюз, цитирана от БНТ. Но като цяло трябва да действат същите правила, както в другите държави, т.е. чужденци да могат да купуват земя.

Говорителката подчерта още, че ЕК няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, трябва да получи съгласието на всички останали страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от държавите членки.

Румъния

ЕК отхвърли предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя. Така свободният пазар на земеделска земя ще започне от 1 януари 2014 г., както бе първоначално планирано, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА, като се позоваха на румънския в. "Ромъния либера".

Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята. Планирано бе също продажбата на земя да се разреши само за селскостопански цели, и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите.

Вижте коментара на Валентина Спасова по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.