1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК одобри 33 програми за рекламиране на земеделски продукти от ЕС

ЕК одобри 33 програми за рекламиране на земеделски продукти от ЕС

Сред одобрените проекти са и 4 български проекта на АЗПБ

Европейската комисия одобри 33 нови насърчителни програми за европейска земеделска продукция. Програмите ще допринесат за отварянето на нови пазари и увеличаването на консумацията на тези продукти в ЕС и трети страни. Одобрените програми са на обща стойност 108 милиона евро, от които 54 милиона евро се отпускат по линия на бюджета на ЕС.

Финансираните мерки включват различни по вид разяснителни и рекламни кампании за предимствата на европейските продукти като качество, безопасност на храните, етикетиране на продуктите, хранителна стойност, екологични производствени методи и други. Избраните програми включват различни категории продукти – млечни продукти, месо, пресни и обработени зеленчуци и плодове, продукти, защитени с географско наименование, био продукти и др.

Сред одобрените проекти са и 4 български проекта на Асоциацията на земеделските производители в България,  Националната лозаро-винарска камара, Регионална лозаро-винарска камара "Южно Черноморие" – Бургас и Националния съюз на градинарите в България. Средствата, отпуснати от бюджета на ЕС, за тези четири проекта са над 5,6 милиона евро за пресни плодове и зеленчуци, вина и алкохолни напитки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.