1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК одобри испанска схема за подкрепа на оранжериите

ЕК одобри испанска схема за подкрепа на оранжериите

Държавна помощ в размер на 120 милиона евро ще отпусне Испания в подкрепа на стопаните на оранжерии в страната. Схемата е одобрена от Европейската комисия и предвижда цялостна трансформация и модернизация на сектора. Средствата ще се отпуснат по Механизма за възстановяване и устойчивост.
 
Помощта от 120 милиона евро ще се предоставя за фермери, произвеждащи зеленчуци, нарязани цветя и декоративни растения и ще продължи до 31 декември 2023 година, съобщават от земеделското министерство в Мадрид.
 
Подкрепата ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства и е предвидена за инвестиции, насочени към структурни и енергийни подобрения. За да одобри испанската държавна помощ, Комисия е оценила схемата съгласно съответните европейски правилата и по-специално според Насоките за държавна помощ в селскостопанския и горския сектор и в селските райони. Те дават възможност на държавите членки да предоставят помощ за осигуряване на жизнеспособно производство на храни и за насърчаване на ефективното и устойчиво използване на ресурси за постигане на интелигентен и устойчив растеж. 
 
Всички инвестиции и реформи, включващи държавна помощ, които са част от националните планове за възстановяване, трябва да бъдат нотифицирани на Комисията за предварително одобрение. Одобрявайки испанското искане, Брюксел гарантира спазването на правилата, така че да не се нарушават равнопоставените условия на единния пазар и да се гарантира, че средствата се използват по начин, който свежда до минимум нарушенията на конкуренцията и не изтласква частни инвестиции. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.