1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК официално оттегля предложението за нови правила за растителната защита

ЕК официално оттегля предложението за нови правила за растителната защита

Забраните, издадени без научни аргументи, нямат място в Европейския съюз

В отговор на масовите фермерски протести в целия Европейски съюз, Комисията в Брюксел ще оттегли своето предложение за нов Регламент за препаратите за растителна защита. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европейския парламент.
 
Предложението, внесено от Европейската комисия, беше отхвърлено още миналата година, най-напред от комисиите по околна среда и селско стопанство, а след това и в пленарната зала. Въпреки това, формално то все още е в сила, затова фон дер Лайен обяви, че Брюксел ще представи нов вариант.
Според Либералите в Европарламента това е правилното решение, за да могат новите цели за намаляване на препаратите да бъдат разработени съвместно с представителите на селското стопанство. По думите на Ян-Кристоф Йотен, който е говорител по аграрните въпроси на групата на Свободните демократи, са необходими иновативни методи и технологии, които да убедят фермерите постепенно да се откажат от химикалите. Йотен изтъкна, че забраните, издадени без научни аргументи, нямат място в Европейския съюз.
 
Председателят на Аграрната комисия Норберт Линс от Европейската народна партия коментира, че самото предложение на Брюксел е било всъщност мъртвородено. Той се надява, че въпросът ще бъде включен в Стратегическия диалог, чийто старт Урсула фон дер Лайен даде преди дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.