1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК пита за сигурността на доставките на храни

ЕК пита за сигурността на доставките на храни

На следващ етап Брюксел трябва да разработи план за действие при извънредни ситуации за гарантиране на доставките на храни и на продоволствената сигурност по време на кризи

Сигурността на доставките на храни в Европейския съюз трябва да бъде гарантирана по всяко време, още повече по време на криза. Доставките на храни трябва да бъдат достатъчни, безопасни и здравословни, на достъпна цена и устойчиви, се казва като въведение към обществената консултация, започната от Комисията. Целта на допитването е да се направи оценка на гъвкавостта на продоволствената система в контекста на стратегията "От фермата до вилицата".
 
На следващ етап Брюксел трябва да разработи план за действие при извънредни ситуации за гарантиране на доставките на храни и на продоволствената сигурност по време на кризи.
 
Продължаващата пандемия е пример за това с какви мащабни смущения може да се сблъска нашето общество и за пореден път ни напомня колко важно е да се гарантира, че продоволствената система е гъвкава и продължава да функционира, казват от Комисията. Въпреки че доставките на храни в Съюза никога не са били изложени на риск по време на пандемията, възникнаха определени заплахи, показвайки естеството на проблемите, които могат да попречат на правилното функциониране на продоволствената система. Сред тях са затварянето на границите в рамките на единния пазар, прекъсването на международните вериги на доставките, ограниченията на движението на работниците в продоволствената система или мащабни и внезапни промени в структурата на потребителското търсене.
 
С обществената консултация Комисията иска да научи как да се подготвя по-добре за евентуални бъдещи кризи. От това ще зависи и координацията между областите на политиката, свързани със селско стопанство, рибарство, безопасност на храните, работна сила, здравеопазване, транспорт и други. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.