1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК подготвя реформи в селскостопанската политика

ЕК подготвя реформи в селскостопанската политика

Фермерите свикват протести на 22 юни в Люксембург

През 2011 г Европейската комисия ще предложи конкретни стъпки за реформата в общата селскостопанска политика, заяви комисар Мариан Фишер-Бойл след края на неформална среща на министрите на земеделието и риболова в чешкия град Бърно.

Фермерите поискаха изравняване на субсидиите между новите и старите страни в Евросъюза още от следващата година, вместо от 2013 - в контекста на новия общ бюджет, гласи връчената от тях Декларация.

Реформата в земеделието трябва да бъде одобрена от отделните страни-членки и от новия Европейски парламент. Според европейските министри изравняването в директните плащания би могло да се постигне при единодушие между страните-членки.

През 2011 г Европейската комисия ще предложи законодателна рамка за модела и реформата в земеделието. Сегашните диспропорции между “новите “ и “старите” членки бяха определени като “исторически” и “несправедливи” за приетите в Евросъюза след 2004 г държави. Сочените за противници на промяната в субсидиите Франция и Германия ще продължат участието си в дебатите. Следващият ротационен председател Швеция очаква реформите да бъдат поставени на търговска основа и да бъдат справедливи.

Министрите са единодушни, че трябва да се подобри качеството на живота в селските райони, да се повиши вниманието върху качеството на продукцията и храните и конкурентноспособността на европейската продукция, както и за привличането на младите европейци в сектора.

Паралелно на Европейския съвет по земеделието и риболова в Бърно заседават и земеделски организации от страните-членки. Изкупните цени на млякото в момента, според тях, са три пъти по-ниски от миналогодишните. Заради кризата с млякото фермерите свикват протести на 22 юни в Люксембург.

 

 

Етикети ОСП, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.