1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предлага да няма вече фосфати в перилните препарати

ЕК предлага да няма вече фосфати в перилните препарати

Предложението за наредба е от полза за пречиствателните станции

Европейската комисия предложи забрана на използването на фосфати и ограничаването други фосфорсъдържащи в домакинските перилни препарати, съобщава Рапид. С проекта за наредба трябва да се намали количеството на фосфати в отпадните води и да се подобри качеството на водата. Предложението не засяга отмиващи средства за автоматични съдомиялни машини или такива препарати, които се използват от занаятчии, тъй като все още няма технически и научни алтернативи в целия ЕС. Въпреки това страните членки могат в определени случаи да регулират съдържанието на фосфати в тези перилни препарати чрез правни наредби.

Фосфатите се използват главно в перилните препарати, за да осигурят ефективно почистване в твърда вода. Фосфати от перилни препарати, които са преминали в отпадните води, трябва да бъдат отстранени чрез химически или биологически процедури в пречиствателни станции. Не всички пречиствателни станции в ЕС са оборудвани с необходимите за това технологии.

С проекта за наредба трябва да бъдат хармонизирани мерките на различните страни-членки. В интерес на ЕС и на неговите съседни държави е водата в ЕС да има възможно най-високо качество и да се избегне еутрофикация (повишаване на количеството на химическите вещества във водна среда, което води до повишена биологична продуктивност и бурно развитие на водорасли).

В отделни страни членки на ЕС вече важат национални ограничения с различни гранични стойности, докато други страни членки залагат на доброволни мерки на производителите на перилни препарати. Мерките, които са предприети от страните членки в някои региони не са достатъчни, за да се държи водното качество на приемливо ниво. Това засяга преди всичко река Дунав и Балтийско море, където съдържанието на фосфати от перилните препарати се изчислява на 16% респ. 24%.

Някои алтернативи на фосфати съдържат фосфор в друга химическа форма и те също може да предизвикат екологични проблеми, ако се използват в по-големи концентрации. Затова в наредбата съдържанието на фосфор във всички домакински перилни препарати на пазара на ЕС се ограничава до 0,5% от общото тегло на продукта. Тази регулация трябва да влезе в сила от 1 януари 2013 г., за да се даде възможност на производителите дотогава да намалят разходите си, които възникват поради промяна в състава на препаратите в рамките на един нормален жизнен цикъл на продукта.

Освен това се предвижда до 31 декември 2014 г. да се провери още веднъж ситуацията по отношение на препаратите за миялни машини.

Това предложение за наредба е от полза от една страна за пречиствателните станции, тъй като те ще имат по-малко разходи за отстраняването на фосфати, от друга страна за потребители, които плащат за третирането на отпадните води, и в крайна сметка естествено и за околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.