1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предлага квоти за Средиземно и Черно море

ЕК предлага квоти за Средиземно и Черно море

Цел на Комисията е да осигури устойчивостта на рибарството в тези два морски басейна в съответствие със стратегията на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море

Квотите за риболов в Средиземно и Черно море за 2023 година бяха приети от Европейската комисия. С предложението се насърчава устойчивото управление на рибните запаси и се изпълняват политическите ангажименти, поети в декларациите от 2017 и 2018 година договорени в Малта и София.
 
Цел на Комисията е да осигури устойчивостта на рибарството в тези два морски басейна в съответствие със стратегията на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море. По този повод комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичюс, изрази надеждата на Брюксел, че рибарството в Средиземно и Черно море ще се превърне в устойчиво управляван сектор в съответствие с научните становища. 
 
По отношение на Средиземно море предложението включва мерки за ограничаване улова на червен корал и голяма корифена. За Адриатическо море е предвидено да продължи изпълнението на многогодишния план за запасите от дънни дребни пелагични видове. Това включва допълнително намаляване на улова въз основа на преходното вътрешно разпределение между държавите членки, както и пределната граница за капацитета на риболовния флот за корабите, извършващи целеви риболов на дребни пелагични видове. 
Във водите на Черно море Комисията предлага ограничения на улова и квоти за запасите от калкан и цаца, като за калкана равнищата на общия допустим улов и квотите ще бъдат определени и приети на по-късен етап. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.