1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предлага забрана за титановия диоксид

ЕК предлага забрана за титановия диоксид

През 2020 година Франция стана първата държава в Европейския съюз, издала едностранно подобна временна забрана

Да се забрани влагането на титановия диоксид в хранителни продукти предлага Европейската комисия. За веществото, познато и като Е171, има съмнения, че може да предизвика ракови заболявания.
 
Титановият диоксид е широкоразпространен оцветител, използван както в хранителната индустрия, така и за почистващи и перилни препарати, или във фармацията. Според Европейската агенция за безопасност на храните Е171 може да причини рак и затова вече не бива да се влага в дъвки, сладкарски изделия, печива, супи, готови салатени сосове и други храни.
 
През 2020 година Франция стана първата държава в Европейския съюз, издала едностранно подобна временна забрана, която през декември беше удължена с една година. Във фармацията Е171, което има лиценз от десетилетия, се използва за бялата обвивка на дражета и капсули.
 
Четири години по-рано, през 2016-та, оценката на ЕФСА не беше толкова строга. Тогава Агенцията препоръча да се проведат допълнителни изследвания за въздействието на титановия диоксид върху човешкото здраве. Впоследствие, на базата на нови проучвания, експертите стигнаха до заключението, че веществото е потенциално опасно. То се ползва и в паста за зъби, бои, лакове и насипни строителни материали. През 2019-та Комисията нареди, че върху опаковките на тези продукти трябва да има предупреждение за евентуален риск при вдишване на прахообразни частици от Е171. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.