1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК прекрати наказателната процедура срещу България, свързана със замърсяване на атмосферния въздух

ЕК прекрати наказателната процедура срещу България, свързана със замърсяване на атмосферния въздух

Страната ни има задължение за спазване на обща стойност за емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах от всички големи горивни инсталации

Европейската комисия взе решение за закриване на наказателната процедура срещу страната ни, свързана с неизпълнението на задълженията по спазването на националните тавани на емисии на атмосферни замърсители от големи горивни инсталации, определени в Договора за присъединяване на България към ЕС. Съгласно Договора страната ни има задължение за спазване на обща стойност за емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах от всички големи горивни инсталации.

В резултат на положените усилия и на инвестирането на значителни за възможностите на страната средства, между 2007 и 2013 г. емисиите на различните замърсители от големи горивни инсталации в България са намалени неколкократно: на серен диоксид над 6 пъти, на азотни оксиди 2 пъти и на прах приблизително 5 пъти.

За да бъдат постигнати националните тавани на атмосферните замърсители, освен значителните по размер инвестиции за изграждане и въвеждане в експлоатация на сероотчистващи инсталации, бяха потърсени допълнителни възможности за намаляването на емисиите, отиващи отвъд действащите нормативни изисквания.

Допълнителните мерки, изразяващи се в прилагане на по-високи степени на десулфуризация и на по-ниски нива на емисии на вредни вещества, бяха обсъдени с всеки от операторите на 12-те най-големи ГГИ в страната. Мерките бяха приети от почти всички оператори. Резултатите от работата на тези инсталации бяха няколкократно потвърдени от Регионалните инспекции по околна среда и периодично обсъждани с ЕK.

В резултат на общите усилия на МОСВ и бизнеса, бяха постигнати резултати, които доведоха до спазване на европейските изисквания и до закриването на наказателната процедура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.