1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК пусна портал за устойчивост в селското стопанство

ЕК пусна портал за устойчивост в селското стопанство

Инструментът синтезира някои от основните показатели за икономическа, екологична и социална устойчивост и предоставя актуална информация

Нов интерактивен инструмент, предлагащ ясна и разбираема информация за устойчивостта в селското стопанство, пусна Европейската комисия. Компасът обединява 20 ключови показателя за трите измерения на устойчивостта в селското стопанство и селските райони, което помага на потребителите бързо да разберат нейното текущо състояние и развитието във времето.
 
Инструментът синтезира някои от основните показатели за икономическа, екологична и социална устойчивост и предоставя актуална информация. Тя помага да се разбере как се представят днешните земеделски стопани и секторът в сравнение с миналото. Чрез изобразяване на текущите тенденции в селското стопанство всеки може да проследи напредъка на показателите за устойчивост, които ще покажат дали селското стопанство в Европейския съюз е на прав път. 
 
В "Компаса за селскостопанска устойчивост" първо са представени ключови показатели за оценка на икономическите резултати на селското стопанство. Показател като "Търговски баланс" оценява конкурентоспособността, докато показателят "Селскостопанска производителност" измерва ефективността. "Сравнение на доходите със средните заплати", "Нетна добавена стойност на работник" и "Средна големина на земеделското стопанство" отразяват промените в доходите, производителността на труда и структурните промени в селскостопанския сектор. 
 
Порталът показва и девет ключови показателя, насочени към екологичната устойчивост, като разглежда взаимодействието на селското стопанство с околната среда и неговото въздействие върху биологичното разнообразие, здравето на почвите, качеството на водите и замърсяването на въздуха. Показатели като "Индекс на земеделските птици", "Разнообразие на културите" и "Нитрати в подземните води" оценяват биологичното разнообразие, селскостопанските практики и замърсяването на водите. Показателите за пестицидите, биологичното земеделие, емисиите на амоняк и емисиите на парникови газове проследяват въздействието върху околната среда и климата и усилията за устойчивост, свързани със селскостопанските практики на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.