1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК разрешава до 70% авансово изплащане на директните плащания

ЕК разрешава до 70% авансово изплащане на директните плащания

Целта на мярката е да се подобри ликвидността на стопаните

Тази година държавите в Европейския съюз ще могат да изплатят на своите фермери авансово до 70% от директните плащания, вместо 50 на сто, каквато беше досегашната практика. Това реши Европейската комисия.
 
Изплащането на субсидиите може да започне от 16 октомври, след като преди това са приключили съответните проверки. Освен това Брюксел разрешава от същата дата да се превеждат авансово и до 85% от средствата по Програмата за развитие на селските региони. Там обикновено предварителните плащания са в размер на максимум 75 на сто.
 
Целта на мярката е да се подобри ликвидността на стопаните, пострадали от коронакризата и от неблагоприятни метеорологични условия, уточняват от Комисията. Като пример се посочват засегнатите от наводненията региони.
Една от държавите, които няма да правят авансови плащания, е Германия. За превеждането на парите отговарят провинциалните правителства, а не федералното земеделско министерство. От ведомството на Юлия Кльокнер съобщиха обаче, че местните власти ще направят всичко възможно, за да изплатят пълните суми още преди края на годината.
 
Заради пандемията през миналата година Европейската комисия отпусна средства за частното складиране на говеждо и овче месо, както и за сирене и обезмаслено мляко на прах. Освен това мерките за подкрепа на лозарския сектор бяха удължени до октомври 2021-та.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.