1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК създаде работна група за реформите на ОСП

ЕК създаде работна група за реформите на ОСП

Снимка:

Анри Бришар: „Времената са трудни, затова стопаните се нуждаят от опростена и стабилна Обща селскостопанска политика“

Специална работна група за реформирането на Общата селскостопанска политика след 2020 година създаде Европейската комисия. Основната задача е да се поддържа диалога между фермерите в Европейския съюз и институциите в Брюксел.

За председател на работната група  беше избран вицепрезидентът на европейската земеделска организация КОПА Анри Бришар. "Времената са трудни, затова стопаните се нуждаят от опростена и стабилна Обща селскостопанска политика. Правилата трябва да важат за всички в Съюза, тъй като сме изправени пред сериозни предизвикателства – конкурентоспособност, бързо променящи се изкупни цени, устойчивост и други. Трябва ни политика, която предлага решения, а не да създава проблеми", подчерта Бришар.

По думите му Европейският съюз трябва да създаде подходящи инструменти за подкрепа на фермерите, а директните плащания трябва да се запазят, тъй като помагат на  земеделските стопани да се справят с трудностите. Селското стопанство е един от основните приоритети в икономиката на Съюза, тъй като допринася не само за сигурността на изхранването на населението, а създава икономически растеж и работни места.

В началото на февруари Европейската комисия ще стартира обществена дискусия по въпросите на Общата селскостопанска политика. Първите предложения за законодателни промени се очакват в началото на 2018 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.