Американската агенция по безопасност на храните е дала на производителите тригодишен срок, за да се отстранят трансмазнините в храните
Европейската комисия настоява за въвеждане на ограничения за трансмазнините в преработените и готови месни продукти. Мярката ще има ефект върху общественото здраве.
Според земеделското министерство на САЩ, колбасите съдържат над 4% трансмазнини, а говеждото и пилешкото месо – между 1 и 4 на сто.
Производители на месо в Европа заявяват, че ще проучат внимателно доклада и ще се включат в дискусиите за определяне на ограничения. В Дания, Латвия, Австрия и Унгария употребата на трансмазнините в храните е сведена до 2%. Световната здравна организация препоръчва гранична стойност от 1%. Други възможни действия, които Комисията обмисля, са свързани с етикетирането на храните, доброволни споразумения и насоки към страните-членки.
Американската агенция по безопасност на храните е дала на производителите тригодишен срок, за да се отстранят трансмазнините в храните. Констатацията в доклада е, че съдържанието им в продуктите в Европа постепенно намалява. По-високи остават нивата в южните и централните райони на Европейския съюз и сред потребителите с по-ниски доходи в обществото.