1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК свиква извънредно заседание във връзка с глифозата

ЕК свиква извънредно заседание във връзка с глифозата

То ще се проведе на 6 юни

Извънредно заседание на Постоянната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните свиква Европейската комисия. То ще се проведе на 6 юни с една единствена точка в дневния ред – бъдещето на хербицида глифозат.

На заседанието представителите на страните-членки трябва да решат дали да гласуват трето удължаване на срока за употреба на препарати за растителна защита, които съдържат веществото. Актуалното разрешително изтича на 30 юни, след като вече два пъти беше удължавано за по 6 месеца. Новото предложение на Европейската комисия е то да важи още две години при старите условия.

Така земеделските стопани в Съюза биха получили известна сигурност за следващите два сезона, коментират наблюдатели в Брюксел. Това означава обаче също така, че новата процедура за разрешителното ще бъде временно замразена. Вероятно тя ще бъде възобновена след като Европейската агенция по химикали даде своята оценка за рисковете от ракови заболявания вследствие на използването на глифозат. Становището се очаква в края на 2017 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.