1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК свиква спешно заседание заради свинския грип

ЕК свиква спешно заседание заради свинския грип

Министерството на здравеопазването повишава контрола

Европейската комисия свика спешно заседание на министрите на здравеопазването на държавите членки заради нарастващите опасения от разпространение на свинския грип след като вирусът уби 103 души в Мексико и се разпространи в САЩ, предаде Ройтерс.

Комисарите, отговарящи за общественото здраве, вече поискаха спешно заседание на здравните министри, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред журналисти в Атина. Много е рано да се правят предположения за ситуацията. Следим положението много внимателно заедно с държавите членки, допълни той.

Доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, съобщи за БНТ, че България има готовност да вземе мерки за свинския грип, ако се стигне до пандемия. Термоскенерите, които ще бъдат монтирани на летище София не са нова техника, те са още от времето на разпространение на ТОРС. Една от мерките, които взима Министерство на здравеопазването е постоянното обновяване с актуална информация за болестта и заболеваемостта на сайта на ведомството. Всички българи, които са пътували в рисковите райони трябва да се следят в течение на 7 дни след завръщането им у нас и ако имат симптоми веднага да се свържат с личния си лекар.

Като цяло става въпрос за грип - симптомите са абсолютно същите, каквито са и тези на обикновения грип, каза още тя. Само лабораторен тест може да потвърди дали става въпрос за свински грип. Според доц. Кожухарова вирусът не е създаден умишлено, а е резултат от естествената еволюция на вирусите.

Заради  свинския грип у нас  Министерството на здравеопазването ще набележи мерки за повишаване на контрола по отношение на респираторните заболявания. До момента  в страната ни няма регистрирани болни. Световната здравна организация обаче е препоръчала на всички страни да увеличат бдителността си за евентуални случаи на заболяването.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.