1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК търси кандидати за предстоящата обсерватория за наблюдение на пазара на торове

ЕК търси кандидати за предстоящата обсерватория за наблюдение на пазара на торове

Поканата е отворена до 4 април

Службата за наблюдение на пазара на торове, предложена от Европейската комисия миналия ноември, се приближи с една стъпка към своето осъществяване. Брюксел публикува покана за представяне на кандидатури с оглед на официалното стартиране на експертната група преди лятото. Поканата е отворена до 4 април.
 
За да смекчи последствията от кризата, настъпила след нахлуването на Русия в Украйна, в края на миналата година Европейската комисия представи широк набор от действия и насоки за справяне с непосредствените предизвикателства, както и за намаляване на зависимостите на държавите от Русия. Укрепването на устойчивостта на продоволствените системи в средносрочен и дългосрочен план трябва да бъде постигнато, като същевременно се гарантират добивите.
 
В краткосрочен план е важно да има изчерпателни и публични данни за цените, производството и търговията с торове. За да се повиши прозрачността на пазара и да се проучат начините за получаване на повече данни в реално време, Комисията се ангажира през тази година да стартира наблюдение на пазарите на торове в ЕС. Тази нова обсерватория ще следва примерите от съществуващите мониторингови звена за няколко селскостопански сектора – мляко, зърнени култури, плодове и зеленчуци. 
 
За участие в службата са поканени организации, представляващи заинтересованите страни от най-малко 10 държави, и действащи в рамките на ЕС във веригите за доставка на торове. Обсерваторията ще бъде под шапката на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ и ще се състои от най-много 20 членове, назначени за срок от пет години. Наред с други задачи, тя ще предоставя информация от първа ръка за състоянието на пазара на торове, както и за факторите, които го засягат, и ще обменя опит и добри практики.
 
В средносрочен и дългосрочен план използването на торове следва да бъде оптимизирано и минералните торове следва да бъдат заменени, когато е възможно, с органични. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.