1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК увери евродепутата Мария Габриел, че постоянните пасища със защитени видове храсти могат да получат достъп до плащане за екологизиране

ЕК увери евродепутата Мария Габриел, че постоянните пасища със защитени видове храсти могат да получат достъп до плащане за екологизиране

Снимка:

Питането е продиктувано от съдържанието на чл.32 от предложението за регламент на ЕП

Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел депозира въпрос до Комисията относно директните плащания на площ и считаните за приоритетни екологични площи. Питането е продиктувано от съдържанието на чл.32 от предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за установяване на правила за директни плащания за селскостопански производители по схеми за подпомагане в рамките на Общата селскостопанска политика, в който се посочва, че „селскостопанските производители гарантират, че най-малко 7 % от техните хектари, отговарящи на условията за подпомагане, с изключение на площи с постоянни пасища, са приоритетни екологични площи, като например оставена под угар земя, тераси, особености на ландшафта, буферни ивици и залесени площи.

Мария Габриел поставя два ключови въпроса:

- В случай че площи с постоянни пасища са залесени със защитени видове храсти (напр. хвойна), ще налага ли Европейската комисия санкции на тези земеделски производители за непочистените площи?

- Как могат да бъдат подпомогнати земеделците, в чиито пасища растат защитени видове храсти и растителност?

В отговор Европейска комисия посочва, че в законодателното си предложение от октомври 2011 г. относно ОСП към 2020 г. е предложила ново определение за „постоянно пасище“. На основата на предложеното определение, което разширява настоящото определение за „постоянно пасище“, става възможно да се счита за постоянно пасище земя, върху която присъстват нетревни фуражи, дотолкова доколкото тревата и другите тревни фуражи остават преобладаващи. В концепцията относно екологизирането беше предложено да бъде допълнено предложеното определение за постоянно пасище с евентуалното включване на някои площи, които се използват като част от екстензивните традиционни пасищни/земеделски системи, с цел да бъде призната ключовата роля на подобни площи за биоразнообразието и предотвратяването на ерозията на почвата и отделянето на въглерод в атмосферата. Европейска комисия смята, че това би могло да се осъществи като бъдат счетени за допустими площи, където тревата и другите тревни фуражи традиционно не преобладават, но въпреки това са подходящи за паша и са част от традиционни земеделски системи.

Земеделските стопани, на чиито пасища растат защитени видове храсти и подобна растителност, могат да получат достъп до директно подпомагане, както и до плащане за екологизиране, ако са изпълнени всички приложими условия, уверява Комисията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.