1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК вписа „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер

ЕК вписа „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер

Продуктът има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, Белгия. „Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.


При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като ХТСХ , България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост. Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.


Страната ни оценява високо положените усилия от ЕК при разглеждането на досието на продукта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.