1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК започва процедура срещу 12 държави

ЕК започва процедура срещу 12 държави

Регламентът има за цел да премахне неравнопоставеността във веригата на доставките с хранителни стоки

Заради нарушения на правилата за предотвратяване на нелоялните търговски практики в сектора на храните Европейската комисия започна наказателни процедури срещу 12 държави членки на Съюза. Те са обвинени, че не са спазили крайния срок 1 май 2021 година, за да приемат европейския регламент в националното си законодателство.
 
Регламентът има за цел да премахне неравнопоставеността във веригата на доставките с хранителни стоки. Забранени са нелоялни практики, налагани от големите търговски вериги в ущърб на малки или средни селскостопански производители. Това включва забавяне на плащанията, сторниране на поръчките за малотрайни продукти в последния момент, едностранни промени на договорените условия и други.
 
До момента само 15 държави са изпълнили задължението си да предприемат съответните промени в своето законодателство. Франция и Естония са посочили, че техните закони отчасти отговарят на изискванията на Брюксел. Затова Европейската комисия е изпратила предупредителни писма на Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Испания, с които ги призовава да съобщят в най-кратки срокове какви мерки са или ще предприемат. Посочените държави имат два месеца, за да реагират.
 
Процедурата е започната по сигнали на членове на Копа и Коджека, които съобщават за нараснал брой забранени практики по време на пандемията. Става дума за принудително свалени цени от страна на търговците, като в същото време крайната цена за потребителя остава непроменена. Това се наблюдава особено при малотрайни продукти като плодовете и зеленчуците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.