1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК започва процедури за установяване на нарушение срещу България, Унгария, Литва и Словакия по повод ограниченията за инвеститори в земеделски земи

ЕК започва процедури за установяване на нарушение срещу България, Унгария, Литва и Словакия по повод ограниченията за инвеститори в земеделски земи

Засегнатите държави членки имат срок от два месеца за отговор

Европейската комисия взе решение днес да поиска официално от България, Унгария, Литва и Словакия да представят съображенията си относно своите закони, които регулират придобиването на земеделски земи. Тези нормативни актове съдържат няколко разпоредби, които могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на ЕС. Всякакви ограничения на тези залегнали в Договора основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност.

Макар че държавите членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС.

Според Комисията оспорваните национални разпоредби съдържат също така някои ограничения, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки.

Искането на Комисията е под формата на официално уведомително писмо — първият етап от процедурата за установяване на нарушение съгласно член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Засегнатите държави членки имат срок от два месеца, за отговор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.