1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. “Екипи на колела” ще има по Програмата за развитие на селските райони

“Екипи на колела” ще има по Програмата за развитие на селските райони

Снимка:

Те ще обикалят страната, за да информират земеделците и общините за възможностите по Програмата

“Екипи на колела” ще има по Програмата за развитие на селските райони, става ясно от поредния вариант на споразумението за партньорство между България и Европейската Комисия. Документът очертава приоритетите за изразходване на европарите за 7-те години от новия програмен период, пише „Труд".

Екипите ще обикалят страната, за да информират земеделците и общините за възможностите по Програмата. Ще има и мобилни екипи от експерти, които да достигат до най-отдалечени и изолирани селски райони, за да предоставят необходимата информация и обучение. Ще се промени и заплащането за чиновниците, работещи с европари. Вместо допълнителна твърда сума към заплатата, те ще вземат бонуси в зависимост от свършената работа.

В този програмен период ще бъде отделено специално внимание на най-бедния район у нас и в ЕС - Северозападния. Проектите от този регион ще получават предимство при кандидатстването. Акцентите ще са развитие на земеделието, туризма, транспортно-логистичния бизнес, академичния сектор, иновациите и високите технологии, както и инвестициите в социалната сфера, образованието, здравеопазването, човешките ресурси.

В новия проект на споразумението за партньорство между България и ЕК не е посочено как средствата от еврофондовете ще бъдат разпределени между 7-те оперативни програми. Именно това беше една от забележките на Брюксел по предишния вариант на споразумението.

Преди няколко седмици Брюксел предупреди, че 647 млн. евро от европарите, които България трябва да използва в периода 2014-2020 година, се губят в сметките на кабинета. Несъответствието не включва парите по програмите за селските райони и за рибарство, за които България досега не е представила официално разпределение.

Повече информация вижте в централната емисия новини на телевизия AGRO.TV от 20.30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.