1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еколози, туристи и скиори се включиха в протест в защита на Природен парк „Витоша"

Еколози, туристи и скиори се включиха в протест в защита на Природен парк „Витоша"

Протестът е организиран от неправителствената организация „За да остане природа в България"

Близо стотина еколози, туристи, скиори и сноубордисти се включиха в протеста в защита на Природен парк „Витоша" и на българските гори пред сградата на Народното събрание в София. Протестът е организиран от еколозите от неправителствената организация „За да остане природа в България" във връзка с  готвените промени в Закона за горите, които заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България.

С карикатури, плакати и музика изразиха недоволството си събралите се на протеста. Някои от тях дори дойдоха със специални екипи за зимни спортове, ски и сноуборди, предаде агенция КРОСС.

Част от лозунгите гласят: „Не съсипвайте парка с нова ски зона! Не унищожавайте люлката на българския туризъм! Пазете природата на гиздавата Витоша!”, „Природен парк Витоша = природа + чист въздух + вода; „Витоша ски АД” = престъпления + корупция + алчност; кое ще изберете?!?!?!”, „1934 г. парк "Витоша" със златни български левове, 2010 г. Витоша for sale за жълти стотинки”.

Според Андрей Ковачев от партия „Зелените" готвените промени в Закона за горите „позволяват застрояване със ски писти и съоръжения за жълти стотинки на държавните гори". „Застрояване, което ще позволи на олигарси и офшорни фирми за жълти стотинки, без да си платят сумите, които другите, които застрояват, биха платили да си строят тези съоръжения, както и застрояване на частни ски писти и ски съоръжения на природните паркове. Все подаръци, които бяха направени точно по Нова година", коментира Ковачев. Той допълни, че еколозите очакват „държавата да се опомни".

Този следобед се очаква да се проведе среща по въпроса между представители на природозащитниците и земеделския министър Мирослав Найденов по промените в Закона за горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.