1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти и ловни сдружения от плевенско обсъдиха засилване на отстрела на дива свиня като превенция на АЧС

Експерти и ловни сдружения от плевенско обсъдиха засилване на отстрела на дива свиня като превенция на АЧС

Специализирана информация и материали бях представени по време на събитието

Днес в Плевен Изпълнителна агенция по горите, Областната дирекция по безопасност на храните - Плевен и Северозападно държавно предприятие проведоха информационно-образователен курс за ловни дружини и държавни горски и ловни стопанства. Специализирана информация и материали бях представени по време на събитието с оглед по-доброто запознаване с характеристиките на заболяването и най-вече начините за намаляване на разпространяването му.

"Изключително важна е ролята на ловните организации и стопанства при превенция разпространяването на АЧС. Не само в изпълнение на плановия обход на засегнатите зони, за да се проследи има ли трупове на дива свиня или животни с нетипично поведение. Колегите ще бъдат особено полезни във връзка със стриктното съблюдаване за намаляване популацията на дивата свиня в ловностопанските райони чрез засилване на отстрела на дива свиня при индивидуален лов. Тази мярка е особено важна, за да се ограничи разпространението на заболяването, тъй като то се разпространява чрез самите животни при движението им в нови, незасегнати до момента площи. Веднага след разпореждането на министър Танева, служителите на трите държавни предприятия в Северна България - Северозападно, Северноцентрално и Североизточно започнаха да обхождат и проверяват, следвайки изготвения за целта график. В гората са разположени информационни табели, за да указват инфектираните зони и ограничат преминаването на хора, които в последствие са потенциални преносители на болестта. В допълнение и със съдействието на МВР в засегнатите райони се обезпаразитяват преминаващите автомобили", заяви инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на срещата.

Повече от 100 представители на държавните горски, ловни стопанства и сдружения от плевенско участваха в обучението, което е част от разяснителна информационна кампания срещу разпространението на АЧС, провеждаща се в цялата страна. Те и колегите им от региона вече извършват по график ежедневен обход в 2-километровата зона около установените огнища.

През ден ще се наблюдават  териториите в 20-километровата зона около огнищата на АЧС. За всички останали ловностопански райони на Северна България - обходи за надзор се осъществява веднъж седмично, както и в ловностопанските райони, граничещи с Република Сърбия и Република Турция. Веднъж на две седмици ще се обхождат и всички останали ловностопански райони в страната. Обходът се извършва със специално защитно облекло, покриващо и ходилата, което впоследствие се унищожава, за да не се разпространява вирусa.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.