1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Електронната система ВетИС и сайтът на БАБХ работят

Електронната система ВетИС и сайтът на БАБХ работят

Тестовете на системата преминаха успешно и започна поетапно включване на функционалностите ѝ

Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – ВетИС, отново е достъпна за ползвателите. Системата беше възстановена след кибер атаката от 06.08.2022 година.

Тестовете на системата преминаха успешно и започна поетапно включване на функционалностите ѝ. През следващите дни е възможно да бъдат пускани и спирани различни модули до възстановяване на пълната работоспособност на ВетИС. Няма отчетена загуба на данни.

Междувременно беше създадена нова официална интернет страница на БАБХ. Сайтът съдържа основна част от информацията от предишната страница, като продължава допълването ѝ. Сайтът също беше засегнат от кибер атаката. Визията на електронната страница е осъвременена, а достъпността за гражданите и бизнеса е подобрена.

БАБХ благодари на Министерството на електронното управление, както и на службите ГДБОП и ДАНС за оказаното съдействие по възстановяването на системите и преодоляването на кибер атаката.

„За тези три седмици в отсъствието на ВетИС системата се натрупа огромна информация, която практикуващите ветеринарни лекари ще трябва да я вкарват по мои сметки, поне половин година напред, а може и повече“, посочи Михаил Михайлов, изп.-директор на браншовата организация на говедовъдите в България. Само след дни започва регистрирането на младите агнета. По закон след като се роди теле, до 25-тия ден, то трябва да бъде регистрирано в системата, за да получи вярната дата, на която е родено. А като я няма системата и като то не може да бъде регистрирано, автоматически системата го отхвърля, защото остарява с един ден, което означава, че телето, ако бъде вписано след 2-3 месеца след раждането си, вече ще е навършило възраст за крава, което означава, че ще бъде лишено от субсидия, допълни още Михайлов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.