1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еньовденска магия в природните паркове

Еньовденска магия в природните паркове

Гостите преминаха през празничен еньов венец, изплетен от 77 билки

Повече от 100 любители на природата пиха билков чай и посрещаха изгрева в Шуменското плато на Еньов ден. Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ организира празника за десети път като подготви приятни изненади за  посетителите.  Природозащитниците и организаторите посрещнаха изгрева с характерните ритуали за шуменския край. Според традицията бяха направени букети от 77 билки, вързани с червен конец, с вплетени пожелания за здраве.   

Посетителите участваха в работилници за приложно творчество и арт-ателиета, дегустираха различни билкови чайове и се учиха да разпознават билките, характерни за региона и техните лечебни свойства.

В Природен парк „Врачански Балкан“ празнуваха Еньов ден с  ученици от Клуб по екология „Таралежите”. Децата се запознаха с историята на празника и изработиха специални амулети за здраве. Гостите преминаха през празничен еньов венец, изплетен от 77 билки и получиха кулинарни рецепти с билки. Представена беше постерна изложба с билките в ПП „Врачански Балкан” - начините за тяхното събиране и употреба.

Деца от гр. Рила, заедно с техните приятели от Природен парк "Рилски манастир" почетоха деня на билките слънцето и хармонията. Заедно изплетоха традиционния билков венец, след което ритуално преминаха през него, за да са здрави децата през годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.