1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП гласува за измамите с евросредства

ЕП гласува за измамите с евросредства

България присъства в доклада със "съмнения за изключително висок процент на измамите" по програма САПАРД за 2009 г.

Европейският парламент ще гласува днес доклад за случаите на злоупотреби и измами със средства от ЕС през 2009 г. Общото мнение при дебатите в Страсбург снощи бе, че трябва да се очертае ясна граница между случаите на умишлено прекрачване на закона и ситуациите, в които се допускат грешки. Депутатите единодушно заявиха, че липсата на това разграничение води до деформиране на данните и до неправилни изводи.

Докладчикът по темата - румънският евродепутат Каталин Сорин Иван, призова за приемането на промяна, с която данните, подавани към Брюксел от националните правителства, да бъдат подписвани от ресорните министри.

Еврокомисарят за митническата и данъчна политика и борбата с измамите Алгирдас Шемета заяви, че в доклада, обхващащ 2009 г., въвежда се понятието "съмнение за злоупотреба". Той добави, че през 2012 г. се планира промяна на директивите за обществените поръчки. Шемета отбеляза, че през миналата година са били спрени 2.4 млрд. евро, но състоянието на използването на фондовете се подобрява.

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Илиана Иванова заяви, че поне 30% от грешките при използването на средства на ЕС са можели да бъдат открити и отстранени от националните органи преди сертифицирането им, според данни на Европейската сметна палата. Наложително е всички държави от ЕС да положат повече усилия, за да подобрят своите механизми за откриване и отстраняване на грешките, допълни тя.

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите/БСП Ивайло Калфин посочи, че ЕК трябва да приеме много по-ясни методологични правила, по които страните се отчитат. Смесването на понятията за злоупотреби и грешки създава статистика, по която ЕП не може да взима решения, коментира той.

Изказалите се евродепутати от различни групи и националности добавиха, че регламентът за обществените поръчки трябва да съдържа единна система от критерии. Докладът дава за пример няколко конкретни страни от ЕС, сред които Австрия, България, Испания, Италия, Румъния, Словакия, Великобритания, Холандия.

България присъства в доклада със "съмнения за изключително висок процент на измамите" по програма САПАРД за 2009 г. Гласуването на доклада е насрочено за 13.00 ч. българско време днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.