1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП иска мерки срещу нелегалната търговия с диви животни

ЕП иска мерки срещу нелегалната търговия с диви животни

Пазарът на екзотични домашни любимци и гамата от засегнати видове, които се търгуват, нарастват както в Европейския съюз, така и в международен план

За да се подобри глобалната защита на застрашените видове, Европейският парламент настоява за засилване на борбата срещу незаконния трафик на дивата фауна и флора. Инициативата е в навечерието на световната среща на ООН относно Конвенцията за международна търговия със застрашени животински и растителни видове. Тя ще се проведе между 14 и 25 ноември в Панама
 
В приетата от евродепутатите позиция се настоява за пълно премахване на незаконната търговия с диви животни, включени в списъка със застрашени видове. Целта е до 2025 година да има само законна и устойчива търговия с дива фауна и флора. Това е необходимо, казват евродепутатите, поради заплахата за отделни животни и видове, както и за здравето на хората, животните и околната среда, произтичаща от търговията. 
zastrasheni-vidove
 
Парламентът изрази загриженост, че пазарът на екзотични домашни любимци и гамата от засегнати видове, които се търгуват, нарастват както в Европейския съюз, така и в международен план.
Приетият документ призовава всички държави да подобрят прилагането на Конвенцията на ООН, тъй като сегашното прилагане на забрани и ограничения върху търговията със защитени видове е неадекватно поради липса на ресурси. За да бъде борбата с нелегалния трафик успешна, евродепутатите са на мнение, че трансграничните престъпления срещу дивата природа трябва да бъдат признати за сериозна организирана престъпност съгласно Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност.
wild animals
 
Парламентът призовава Европейския съюз да преразгледа и разшири съществуващото законодателство, регулиращо търговията с диви животни, за да направи незаконни вноса, износа, продажбата, придобиването и купуването на диви животни или растения, които са взети, притежавани, транспортирани или продадени в нарушение на закона на страната на произход или транзит. Те искат възпиращи санкции и забрана на вноса на ловни трофеи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.