1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП иска преход към устойчиво и органично производство на торове за селското стопанство

ЕП иска преход към устойчиво и органично производство на торове за селското стопанство

Русия е злоупотребила с господството си в доставките на газ и е използвала торовете като политическо оръжие

Европейската комисия и държавите членки трябва да подкрепят прехода към органични торове и да станат по-малко зависими от руските. За това настояват евродепутатите от Комисията по земеделие в проекторезолюция, приета с 38 гласа „за“ и 7 „против“. В текста се казва, че всички минерални торове, с изключение на вноса от Русия и Беларус, трябва да продължат да бъдат временно освободени от вносни мита, за да се стабилизират цените.
 
Народните представители подчертават, че Русия е злоупотребила с господството си в доставките на газ и е използвала торовете като политическо оръжие. По-нататъшната употреба на тези торове рискува да подхрани руските военни усилия и да подкрепи други авторитарни режими, посочват те. Зависимостта на ЕС от руските и беларуските торове обаче не бива да се заменя с други вносни торове. Преминаването към нисковъглеродно европейска производство също не бива да се излага на риск, отбелязват те. Затова депутатите призовават Европейската комисия да разработи дългосрочна стратегия и да я представи до юни тази година.
Кризисният резерв не е достатъчен за справяне с нарастващите разходи за торове, които водят до увеличаване на производствените разходи, евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите да окажат подкрепа на фермерите, докато пазарът се стабилизира и няма налични алтернативи на минералните торове.
 
Последователните намаления на бюджета на Общата селскостопанска политика трябва да бъдат компенсирани в средносрочния преглед на многогодишната финансова рамка, добавят евродепутатите и твърдят, че ЕС трябва да търси и други начини за финансиране на селскостопански дейности извън рамките на ОСП.
Държавите от ЕС са призовани да използват стратегическите планове и ехосхемите за насърчаване на органичното торене. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.