1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП избра членовете на специалната комисия за пестицидите

ЕП избра членовете на специалната комисия за пестицидите

Комисията трябва да отговори на съмненията, породени от прилагането на хербицида глифозат

Европейският парламент избра членовете на Специалната комисия, която трябва да провери и оцени процедурата по одобрение на пестициди и други препарати за растителна защита. Създаването на комисията беше решено през миналата седмица.

Комисията трябва да отговори на съмненията, породени от прилагането на хербицида глифозат. Както е известно, през ноември миналата година Европейската комисия удължи разрешението за продажба и използване в страните от Съюза с нови пет години. Сега специалната комисия трябва да разгледа процедурата за одобрение на пестициди в Общността, възможни пропуски в научната оценка и одобрението на веществата. Сред другите важни теми са ролята на Европейската комисия в подновяването на лиценза на глифозата, евентуални конфликти на интереси в процедурата по одобрение и ролята на Агенциите за сигурност на храните за химикалите.

Специалната комисия има 30 пълноправни членове и ще действа 9 месеца, за да изготви окончателен доклад с констатации и препоръки, който ще бъде одобрен от Парламента. В състава на комисията има представители от почти всички страни-членки, с няколко изключения, сред които и България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.