1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП одобри новия Комисар по земеделие

ЕП одобри новия Комисар по земеделие

Ирландският политик Фил Хоугън е бил министър на околната среда

Ирландецът Фил Хоугън е новият Комисар по земеделие, след като издържа 3-часовия си "изпит" пред депутати от Европейския парламент.

45 въпроса бяха зададени на дългогодишния ирландски политик, който е заемал различни постове в правителството на страната си. Последно е бил министър на околната среда.
"През следващите пет години искам да дам нови импулси на европейското земеделие, както и да придвижа напред развитието на селските райони", каза Хоугън по време на изслушването. Секторът трябвало да бъде модерен, ориентиран към пазара и базиран на научните постижения, за да даде на стопаните стабилност и практически решения в рамките на Общата селскостопанска политика, изтъкна той.

Хоугън увери евродепутатите, че възнамерява още през първата година на мандата да представи стратегия за опростяване на субсидиарността на Общата селскостопанска политика, която да включва конкретни инициативи, както и реалистичен план за тяхното изпълнение. „За изпълнението на тази програма за опростяване и субсидиарност бих имал нуждата от политическата подкрепа на Европейския парламент”, посочи еврокомисарят.
Като друга основна цел Хоугън си поставя проверка на географските наименования за произход, които, според него, се нуждаят от хармонизация и опростяване. Що се отнася до руското ембарго, той заяви, че залага на диверсификация на пазарите. В случай на нужда нямало да се колебае да вземе съответните мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.