1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП подготвя своя заключителен доклад за лицензирането на препарати за растителна защита

ЕП подготвя своя заключителен доклад за лицензирането на препарати за растителна защита

Специална комисия беше създадена след разногласията при удължаването на лиценза за хербицида глифозат

Специалната комисия на Европейския парламент за лицензирането на препарати за растителна защита подготвя своя заключителен доклад, макар че има значителни разминавания по основни въпроси. Докато част от депутатите настояват за повече прозрачност при издаването на разрешителните, други са на мнение, че употребата на препарати трябва да бъде силно ограничена.

Заключителният доклад се подготвя от германският депутат Норберт Линс от Християндемократите и от белгийския народен представител Барт Стес от Зелените. По думите на Линс правилата за лицензиране са достатъчно строги, но се нуждаят от преработка. Докладът трябва да бъде обсъден от Специалната комисия през декември и след това - представен в пленарната зала.

Двамата народни представители са изработили компромисен вариант, с който се поощрява разработката на препарати и вещества с нисък риск. Освен това те препоръчват Европейският орган за безопасност на храните да получава допълнителни средства, с които да финансира собствени проучвания и експертизи. В бъдеще всички изследвания, направени от производителите на препаратите относно опасностите за здравето и околната среда да бъдат публикувани, без обаче да се нарушават авторските права, предлага докладът.

Специалната комисия беше създадена след разногласията при удължаването на лиценза за хербицида глифозат. Към момента ЕФСА разполага с едва 50 служители, които проверяват препаратите. Затова се препоръчва капацитетът на Европейският орган да бъде засилен, както и да се възлагат допълнителни независими от индустрията изследвания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.