1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП с нови правила за класификация и информация

ЕП с нови правила за класификация и информация

По искане на Парламента споразумението забранява използването на екологични претенции за вещества или смеси, класифицирани като опасни

Временно споразумение относно нови правила за класифициране, етикетиране и опаковане на химически вещества и смеси постигнаха Европейският парламент и Съветът. Актуализираният регламент има за цел по-добро идентифициране и класифициране на опасни химикали, подобряване на комуникацията относно химическите опасности и справяне с правните пропуски и високите нива на несъответствие.
 
За да се даде възможност на потребителите да разберат по-добре информацията относно опасността от различни химикали, съдържащи се например в почистващи продукти, договорените правила определят минимални размери в милиметри на етикетите, пиктограмите и размера на шрифта, намиращи се върху опаковката. Доставчиците ще получат повече гъвкавост, тъй като новите правила ще позволят по-широко използване на разгъващи се етикети.
 
За да бъде в крак с цифровизацията, сделката включва правила за доброволно цифрово етикетиране и свързани технически изисквания, като информацията да може да се търси, достъпна с по-малко от две кликвания за всички потребители в ЕС, безплатно и за период от най-малко десет години.
По искане на Парламента споразумението забранява използването на екологични претенции за вещества или смеси, класифицирани като опасни. Така рекламите не трябва да съдържат твърдения като "нетоксичен", "безвреден", "незамърсяващ", "екологичен" или всякакви други, несъвместими с тяхната класификация. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.