1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС да разшири списъка с инвазивни видове

ЕС да разшири списъка с инвазивни видове

В момента европейският списък обхваща 49 вида животни и растения

Европейският съюз трябва да разшири списъка с инвазивните растителни и животински видове, за да се справи с рисковете за екосистемите на Стария континент. Това искане поставя германската природозащитна организация НАБУ.

В момента европейският списък обхваща 49 вида животни и растения, които представляват потенциална опасност за биоразнообразието или за хората. Нов доклад на британски учени, представен на 3 октомври в Брюксел, описва обаче 207 вида, които трябва да бъдат включени възможно най-скоро в списъка. До 2030 година в него трябва да попаднат още над 1300 вида, смятат учените.

"Разширяването на списъка е наложително, след като в Европейския съюз имаме повече от 12 хиляди растителни и животински представители, неприсъщи за тази част от континента. Комисията смята 15 процента от тях за критични за здравето и икономиката", посочват от организацията НАБУ в писмо до органите на Съюза.

Европейският парламент и различни земеделски и екоорганизации от години настояват за разширяване на списъка, макар че от страна на политиците реакциите са отрицателни. В Европейската комисия обаче все още са на мнение, че няма достатъчно данни за тези смятани за инвазивни видове и затова предпочитат да изчакат. Освен това страните-членки имат широки правомощия при подобни случаи и могат да съставят собствени списъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.