1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС дава 111 млн. евро за реклама на храни и напитки

ЕС дава 111 млн. евро за реклама на храни и напитки

Рекламата ще бъде под наслов "Наслади се, от Европа е"

111 милиона евро ще предостави Европейската комисия през 2016 година за маркетинг и реклама на хранителни продукти от Съюза. 30 милиона са предвидени за млекопроизводителите и свиневъдите.

С тази стъпка Комисията изпълнява обещанието, дадено от европейския комисар за земеделие Фил Хогън на извънредната среща на агроминистрите на 5 септември. Повече от половината средства, 68 милиона, са за рекламирането на европейски продукти в трети страни. 21 милиона от тях ще бъдат за млечни продукти и свинско месо.

Рекламата ще бъде под наслов "Наслади се, от Европа е". До 2020 година средствата за маркетинговите кампании постепенно ще нараснат на 200 милиона евро годишно, а подборът на финансираните мерки ще се извършва предимно от Европейската комисия. Няма да има и доплащания от националните бюджети.

Европейският съюз поема 70 процента от разходите, останалите пари трябва да се осигурят от вносителя на предложението. Проекти в трети страни, за които са обединили няколко европейски държави, ще получават до 80 на сто от финансирането. Ще могат да се рекламират не само основни продукти, като месо и зеленчуци, но и преработени храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.